Aer comprimat pentru acționarea mașinilor
Utilizarea aerului comprimat pentru acționarea mașinilor
În horticultură, aerul comprimat este utilizat în principal pentru controlul diverselor echipamente, precum dispozitive de prindere, supape, benzi transportoare și cilindri în instalațiile de sortare și ambalare. În timpul procesului de producție, produsele trebuie mutate dintr-un loc în altul, iar pentru aceasta, aerul comprimat este esențial. Aerul comprimat este utilizat pe scară largă – de la lucrări simple cu unelte pneumatice până la acționarea unor mașini mari în fabrică.
Sisteme de prindere cu aer comprimat
Prinderea este o mișcare de bază pentru a captura și menține obiectele, reprezentând legătura dintre robot și produs. Sistemele de prindere pot fi clasificate în funcție de funcționare în mecanice, pneumatice, magnetice și autoadezive. Aceste funcții pot fi, de asemenea, combinate pentru a spori flexibilitatea sistemului de prindere. Dispozitivele de prindere pneumatice funcționează pe bază de vid sau clemă pentru a ridica și transporta produsele.
Un dispozitiv de prindere pneumatic utilizează presiunea aerului pentru a acționa părțile prindere, cunoscute și sub numele de degete ale dispozitivului de prindere. Aceste degete funcționează similar cu degetele umane, capturând obiecte și mutându-le, de exemplu, în ghivece. Aceste mașini extrem de eficiente pot planta numeroase răsaduri într-un timp scurt.
Avantajele dispozitivului de prindere pneumatic includ faptul că maxilarele au o forță de prindere foarte mare, dispozitivul de prindere este relativ mic și ușor, costurile sunt reduse, iar dispozitivul poate fi ușor implementat sau adaptat la cerințele specifice de utilizare. Utilizând aplicabilitatea universală, mâna umană este adesea modelul pentru dispozitivele de prindere mecanice. Acestea pot fi prevăzute cu unul, două sau mai multe degete și pot fi acționate mecanic, electric sau pneumatic. Datorită ușurinței de utilizare și a funcționării, acționarea pneumatică este foarte populară.
Cu ajutorul aerului comprimat, se pot obține viteze mari de lucru în procesul de producție, precum și un control precis și exact. Un alt avantaj al actuatoarelor pneumatice este sensibilitatea lor scăzută la factorii de mediu și posibilitatea de a fi utilizate în siguranță în medii cu risc de explozie.
Materialele utilizate pentru echipamentele pneumatice trebuie să îndeplinească cerințe stricte, cum ar fi rezistența la coroziune, netoxicitatea și capacitatea de a nu absorbi substanțe. Calitatea necesară a aerului comprimat depinde de faptul dacă acesta intră în contact direct cu produsele alimentare. Atunci când aerul comprimat este utilizat în scopuri de control, rar are contact direct cu produsele alimentare. Cu toate acestea, gestionarea optimă a aerului comprimat rămâne esențială. Contaminările în aerul comprimat pot duce la uzura accelerată a componentelor, ceea ce poate provoca oprirea echipamentelor. De aceea, impuritățile precum condensul și uleiul trebuie îndepărtate din aerul comprimat pentru a proteja piesele. Menținerea calității aerului comprimat și configurarea optimă a instalației pot minimiza timpii de oprire și costurile energetice și pot preveni contaminarea produsului.
Exemplu din practică: Sistem de aer comprimat la Emsflower
La Emsflower, în Germania, Airpress a instalat în 2020 un sistem de aer comprimat, constând, printre altele, din trei compresoare cu șurub APS 50X IVR în două trepte, un rezervor de aer comprimat de 3000 de litri, diverse filtre și un uscător de aer comprimat APX 180. Compania este specializată în producția de plante de grădină și balcon. În Emsbüren, în regiunea Emsland din Saxonia Inferioară, se investește mult în automatizare și extinderea serelor.
La Emsflower, Airpress a instalat un nou sistem de aer comprimat pentru a asigura o alimentare optimă cu aer comprimat. Cu acest nou sistem de aer comprimat, nu există supraproducție sau opriri inutile, deoarece compresoarele sunt adaptate exact la nevoile liniei de producție. Din cele trei compresoare cu șurub, două funcționează constant, iar la fiecare 24 de ore o mașină se oprește și alta pornește pentru a asigura funcționarea continuă a compresoarelor cu șurub. În videoclip, Michel van Ravenswaaij povestește mai multe despre noul sistem de aer comprimat.