Transportul, producția și depozitarea băuturilor și alimentelor
Transportul și producția de alimente în companie
Mărfurile sunt transportate de la punctul A la punctul B în companii, acesta poate fi realizat cu ajutorul cărucioarelor de paleți, dar și prin transportoare care străbat întreaga fabrică sau chiar printr-un sistem de conducte. În acest sector, există mai multe aspecte de luat în considerare în industria alimentară și a băuturilor, mai ales atunci când transportul poate avea contact direct cu alimentele.
Aer comprimat cu contact indirect cu alimentele
Mărfurile sunt transportate în întreaga fabrică, de exemplu, cu ajutorul unei benzi transportoare sau altor mașini care deplasează mărfurile. Este important de reținut că un sistem sigur trebuie să fie conform cu certificatul BRC Food 8 și standardul ISO 8573-1:2010. Sistemul de aer comprimat constă din mai multe elemente esențiale în proces, precum compresoare (cu șurub), rezervoare de presiune și filtrare pentru a asigura aer comprimat curat.
Aer comprimat pentru răcirea și congelarea alimentelor
Aerul comprimat este utilizat pentru răcirea și congelarea produselor perisabile stocate în depozit, cum ar fi fructele și legumele. Acest lucru previne alterarea produselor înainte de a ajunge la consumatorul final. Nu doar că prelungește durata de valabilitate a produsului, dar și aspectul acestuia joacă un rol important în decizia de cumpărare a consumatorului.
Consumatorul este mai puțin probabil să cumpere un produs dacă acesta pare mai puțin atractiv, chiar dacă mărul sau cartoful sunt încă de bună calitate. Acest lucru are și un impact indirect asupra mediului, deoarece mai puține produse sunt aruncate datorită răcirii și congelării. Ca urmare, mai puține produse ajung în gropile de gunoi, unde altfel s-ar descompune treptat. Pentru companii, acest lucru înseamnă și economii de costuri, deoarece se risipește mai puțină hrană. Congelarea este astfel benefică atât pentru companie, cât și pentru mediu.
Aer comprimat în contact direct cu alimentele
Aerul comprimat este utilizat și pentru transportul mărfurilor prin sistemul de conducte, mai ales mărfuri ușoare, sub formă de pulbere sau lichide. De exemplu, în industria laptelui, laptele praf este transportat printr-un sistem de conducte. Este important ca aerul comprimat să fie lipsit de ulei și condens, deoarece acest produs este utilizat ca produs final pentru consumator. Acest lucru asigură puritatea produsului și menține sistemul de conducte lipsit de ulei și condens. Se recomandă respectarea cerințelor standardului ISO 8573-1 Clasa Zero pentru a garanta că sistemul este sigur.
Aerul comprimat poate fi utilizat și pentru furnizarea de oxigen sau pentru fabricarea produselor. Un exemplu ar fi piscicultura, unde peștii necesită oxigen pentru a supraviețui, care este pompat în rezervor cu ajutorul aerului comprimat. Este esențial ca aerul comprimat să fie lipsit de ulei, altfel peștii ar putea muri. În producția de alimente și băuturi, aerul comprimat trebuie să fie lipsit de ulei, deoarece intră în contact direct cu produsul final. Uleiul și condensul nu trebuie să intre în produs, deoarece acest lucru poate fi periculos pentru consumatorul final.
Aerul comprimat este utilizat și în procesele de fermentare, cum ar fi iaurtul. În acest proces, se adaugă oxigen pentru a permite bacteriilor să fermenteze. Aerul comprimat fără ulei este esențial, deoarece bacteriile mor dacă există ulei în oxigen, chiar și în cantități mici, ceea ce ar duce la eșecul procesului de producție. În industrii precum sectorul maritim sau pe platformele petroliere, alimentele sunt produse în conserve pentru a asigura o durată lungă de valabilitate. În acest caz, este important ca oxigenul și azotul să fie separate, iar aerul comprimat să fie 100% lipsit de ulei.
În industria băuturilor, aerul comprimat joacă, de asemenea, un rol în umplerea băuturilor în ambalaje sau sticle. De exemplu, în timpul îmbutelierii, băuturile sunt turnate în sticle de către o mașină, iar o altă mașină aplică capacele. În acest proces, calitatea aerului comprimat trebuie să îndeplinească standardele stabilite conform ISO 8573-1, cu cerința minimă de clasă 2.2.1.
Sistemul de tratare a aerului comprimat
Standardele ISO joacă un rol important în această industrie. De aceea, este esențial să știi de ce produse ai nevoie pentru a atinge clasa necesară pentru afacerea ta. În diagramă poți vedea ce combinație asigură o anumită clasă. De exemplu, dacă achiziționezi un uscător adsorbant OFAG3, vei îndeplini standardul clasei zero.
Cu această combinație produci aer comprimat care îndeplinește toate standardele din industria alimentară!
Ai nevoie de informații? Completează formularul de mai jos și te vom contacta cât mai curând posibil: